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24 April 2014 
 

 
Clarification No 4 
 
Reference:   Open call for tenders No EEA/OSE/14/001  
 
Title:    Framework service contract for the provision of printing, layout 

and design services 
 
 
 
Question 1 
In the paragraph 6.2.2. of the Tender Specification you ask the contractor to use plant -
based printing inks, water-based varnish and paper with an environmentally recognised 
label. 
In case of varnish: we are most often using so called "engine varnish" but no "dispersion 
varnish". Does it mean our proposal will not be considered as eligible one?  
 
Answer 1 
 
According to Article 6.2.2 of the Tender specifications “The contractor is required to use 
plant-based printing inks, water-based varnish and paper with an environmentally 
recognised label”.  The use of water based (dispersion) varnish is therefore an absolute 
requirement. 
 
 


