næste
forrige
emner

Article

Valg om kursen for Europa

Skift sprog
Article Udgivet 11/07 2024 Sidst ændret 15/07 2024
3 min read
Photo: © EEA
Europas borgere er ved at vælge det nye Europa-Parlament og dermed sætte kursen for EU's politikker over de næste fem år. Vi spurgte Leena Ylä-Mononen, administrerende direktør for Det Europæiske Miljøagentur (EEA), om betydningen af dette valg og de kommende miljø- og klimaudfordringer.

This product has been translated for convenience purposes only, using the services of the Centre of Translation for the bodies of the EU. While every effort has been made to ensure accuracy and completeness, we cannot guarantee it. Therefore, it should not be relied upon for legal or official purposes. The original English text should be considered the official version.

 

Hvordan vil du opsummere betydningen af valget til Europa-Parlamentet i 2024?

Dette er et kritisk tidspunkt for Europa. Vi har gennemlevet flere kriser, og Ruslands krig mod Ukraine fortsætter. Folk er bekymrede over leveomkostninger, fødevaresikkerhed og energisikkerhed. Samtidig bliver virkningerne af klimaændringerne mere og mere synlige og dramatiske. Forringelse af naturen er lige så bekymrende. Det er svært at overvurdere betydningen af dette valg – de beslutninger, som europæerne træffer nu, er overordentlig vigtige for både nuværende og fremtidige generationer.


Hvad er de største resultater, EU har opnået inden for miljø- og klimapolitikken i løbet af de sidste fem år?

Den europæiske grønne pagt har sat miljø- og klimadagsordenen i centrum for EU's politiske beslutningstagning, blandt andet for at støtte Europas konkurrenceevne. Det er klart, at den europæiske klimalov var en vigtig milepæl i forhold til at etablere en fælles forpligtelse til at opnå klimaneutralitet inden 2050 og politikker og mål, der understøtter dette. EU og dets medlemsstater har også givet udtryk for høje ambitioner på mange andre områder, såsom fremme af den cirkulære økonomi, mindre luftforurening og sikring af en retfærdig omstilling. EU-borgerne også forventer ambitiøse tiltag på disse områder, som det f.eks. fremgår af Eurobarometerundersøgelser.

 

Hvilke miljø- og klimaudfordringer venter der det nye Europa-Parlament og den nye Kommission?

EEA holder øje med, hvilke fremskridt der gøres for at nå målene i EU's 8. miljøhandlingsprogram, som dækker de vigtigste områder af Europas bæredygtighedsambitioner. Vores vurdering viser, at der er behov for en større indsats på stort set alle miljø- og klimaområder, såsom modvirkning af og tilpasning til klimaændringer, cirkulær økonomi, natur, forurening og mere bæredygtig produktion og bæredygtigt forbrug.

På det seneste har vi også analyseret klimarisici mere detaljeret, og det står klart, at det vil være vigtigt at reagere på disse risici både for EU, dets medlemsstater og for de regionale og lokale myndigheder i de kommende år. EU skal også blive enig om et 2040-mål for reduktion af drivhusgasemissioner, og der er mange flere områder, hvor der er behov for at sætte ind, bl.a. for at forbedre naturens tilstand, sætte skub i den cirkulære økonomi og gøre kemikalier mere bæredygtige.

 

Hvorfor er det vigtigt, at Europas grønne omstilling fortsætter?

Europas grønne omstilling har taget fart i løbet af de sidste par år, og det er virkelig vigtigt, at vi nu holder kursen. Energibesparelser og investeringer i vedvarende energi styrker Europas konkurrenceevne og gør os mindre afhængige af at importere fossile brændstoffer. Bedre naturbeskyttelse og mindre forurening vil styrke folkesundheden og fødevareproduktionssikkerheden på den lange bane, og en hurtigere udvikling i retning af en cirkulær økonomi vil spare ressourcer og hjælpe med at sikre kritiske råstoffer. Der er stadig mange rigtig gode grunde til at fortsætte og fremskynde den grønne omstilling i Europa, da den understøtter vores sikkerhed, konkurrenceevne og befolkningens trivsel.

 

Hvad håber du ellers på i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet?

Valget til Europa-Parlamentet er en hjørnesten i det europæiske demokrati. Det er det tidspunkt, hvor folk virkelig kan få deres stemme hørt, og hver stemme tæller, så jeg håber oprigtigt, at folk bruger deres stemmeret. Det gælder også de unge europæere, som skal leve længst med konsekvenserne af de beslutninger, der træffes nu.

Med krig i Europa bør myndigheder og borgere også gøre deres yderste for, at valget kan forløbe uden desinformationskampagner eller anden indblanding – så lad os fejre det europæiske demokrati og gøre det stærkere ved at bruge vores stemmeret.

Leena Ylä-Mononen
Administrerende direktør for EEA

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

tags

Arkiveret under
Arkiveret under editorial
Handlinger