All official European Union website addresses are in the europa.eu domain.
See all EU institutions and bodiesTee jotain planeettamme hyväksi, tulosta tämä sivu vain tarvittaessa. Pienikin teko voi vaikuttaa valtavasti, kun miljoonat ihmiset totetuttavat sen!
Uutiset
This product has been translated for convenience purposes only using the services of the Centre of Translation for the bodies of the EU. While every effort has been made to ensure accuracy and completeness, we cannot guarantee it. Therefore, it should not be relied upon for legal or official purposes. The original English text should be considered the official version.
Euroopan ympäristökeskuksen raportissa
(Reagointi ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ihmisten terveyteen Euroopassa: keskiössä tulvat, kuivuus ja veden laatu) kiinnitetään huomiota ilmastonmuutoksen veteen liittyviin vaikutuksiin terveyden ja hyvinvoinnin alalla. Vaikutuksia on jo havaittavissa eri puolilla Eurooppaa ja ne käsittävät esimerkiksi kuolemantapauksia, loukkaantumisia, tartuntatautiepidemioiden leviämistä ja mielenterveysvaikutuksia.Vuosina 1980–2022 kirjattiin 5 582 tulviin ja 702 metsäpaloihin liittyvää kuolemantapausta 32:ssa Euroopan maassa. Jo nykyään joka kahdeksas eurooppalainen elää alueilla, jotka saattavat olla alttiita jokien tulvimiselle, ja noin 30 prosenttia Etelä-Euroopan ihmisistä elää alueilla, joilla vallitsee pysyvä vesistressi. Ilmastonmuutos lisää entisestään ihmisten altistumista äärimmäisille sääilmiöille, joilla on vakavia terveysvaikutuksia. Tulvien, kuivuuden, maastopalojen tai vesi- ja vektorivälitteisten tautien suurimmat terveysvaikutukset kohdistuvat ikääntyneisiin, lapsiin, terveysongelmaisiin, pienituloisiin, maanviljelijöihin ja pelastuspalvelutyöntekijöihin.
Näiden tosiseikkojen perusteella raportissa korostetaan, että on erittäin tärkeää panna kiireellisesti täytäntöön nykyinen EU:n lainsäädäntö, erityisesti erilaiset eurooppalaiset ilmasto-, vesi- ja terveyspolitiikat, ja että ne on integroitava paremmin. Lisäksi on otettava käyttöön jo olemassa olevat ratkaisut kaikilla sektoreilla ja hallinnon tasoilla ihmishenkien suojelemiseksi, terveyshaittojen ehkäisemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Ihmisten elämän ja terveyden suojeleminen ilmastonmuutoksen vaikutuksilta, kuten kuivuudelta, tulvilta ja veden laadun heikkenemiseltä, on äärimmäisen tärkeää ja kiireellistä. Nykyiset eurooppalaiset ilmasto-, vesi- ja terveyspolitiikat tarjoavat vankan perustan toimille, mutta niitä on toteutettava entistä laajemmin ja järjestelmällisemmin. Tulevaisuuden hyvinvoinnin varmistamiseksi kaikilla hallinnon tasoilla monilla aloilla on otettava käyttöön tehokkaita ratkaisuja, jotta voidaan ehkäistä ja vähentää fyysiseen terveyteen ja mielenterveyteen kohdistuvia vaikutuksia. Tuemme tätä Euroopan ympäristökeskuksen ja ilmaston ja terveyden eurooppalaisen seurantakeskuksen tietämyksen ja toiminnan avulla.
Leena Ylä-Mononen
Euroopan ympäristökeskuksen toiminnanjohtaja
Jotta voisimme paremmin varautua tuleviin tulvista, veden niukkuudesta ja veden laadun heikkenemisestä johtuviin ilmastoon liittyviin terveyshaasteisiin, tarvitaan toimia sekä terveydenhuollossa että muilla terveyteen vaikuttavilla aloilla, kuten vesihuollossa, aluesuunnittelussa, rakennussuunnittelussa tai vakuutusalalla.
Euroopan ympäristökeskuksen raportissa pyritään aktivoimaan toimintaa esittämällä erilaisia esimerkkejä käytännön ratkaisuista EEA:n jäsenvaltioissa ja yhteistyömaissa.
Tehostettujen toimien edellytyksenä on, että ilmastonmuutos otetaan paremmin huomioon jäsenvaltioiden terveyspolitiikassa ja että ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tarvittavia resursseja ja osaamista lisätään, ja keskitytään terveyteen valtiota alemmilla tasoilla. Nopeita tuloksia tuo muun muassa yleisen tietämyksen lisääminen riskeistä ja ratkaisuista. Pitkän aikavälin toimet, kuten infrastruktuurin parantaminen ja luontoon perustuvat ratkaisut, edellyttävät järjestelmällistä suunnittelua ja investointeja. Eri väestöryhmien haavoittuvuuden erot ja vaikutusten maantieteellinen vaihtelu edellyttävät muuttuvassa ilmastossa tasapuolista ja kohdennettua lähestymistapaa terveysvaikutusten ehkäisemiseksi kaikkien osalta.
Raportti julkaistaan osana ilmaston ja terveyden eurooppalaisen seurantakeskuksen toimintaa, ja se perustuu seurantakeskuksen työhön ja täydentää sitä. Raportti on jatkoa aiemmin tänä vuonna julkaistulle Euroopan ilmastoriskien arvioinnille, jossa terveys nostettiin esiin yhtenä riskisektorina.
For references, please go to https://www.eea.europa.eu/fi/highlights/tulvien-kuivuuden-ja-veden-laadun or scan the QR code.
PDF generated on tiistai 14. tammikuuta 2025, 01.10
Engineered by: EEA:n web-tiimi
Software updated on 26 September 2023 08:13 from version 23.8.18
Software version: EEA Plone KGS 23.9.14
tallenna toimenpiteet
Jaa muiden kanssa